Czy stres obniża naszą odporność?

Krótkotrwały stres 

Słowo „stres” weszło do naszego słownika kojarząc się bardzo negatywnie, jest synonimem przykrych emocji i doznań związanych ze sferą psychologiczną. Tymczasem jedną z definicji stresu jest zmiana w środowisku wewnętrznymi i zewnętrznym, która wymaga zaadaptowania się organizmu do nowych warunków. Stresory mogą mieć podłoże psychiczne, jak i leżące w świecie zewnętrznym. Niezależnie czy źródłem stresu jest zmiana pracy, nowe wyzwania w życiu, złe warunki życia czy konflikty w rodzinie, podczas tych sytuacji wytwarza się kortyzol, czyli hormon stresu. Motywuje on do działania, czyli pełni pozytywną funkcję w naszym organizmie.

Krótkotrwała sytuacja stresowa, będąca wynikiem codziennych zdarzeń, takich jak spóźnienie autobusu, konflikt z szefem, negatywny wynik egzaminu nie musi bezpośrednio wpływać na pogorszenie odporności organizmu. Jednak osoby, które przeżyły traumatyczne zdarzenie, takie jak śmierć bliskiej osoby lub wypadek, są bardziej podatne na infekcje. Nie każdy z nas jest jednakowo podatny na choroby – zależy to od naszej reakcji, czyli co będziemy robić, czuć i jak poradzimy sobie z nową sytuacją.  

Przewlekły stres 

Każdy ma indywidualny poziom odporności na stres. W wyniku zadziałania stresora uruchomiony zostaje cały kompleks reakcji emocjonalnych i fizycznych. Organizm jest pobudzony, aby mógł efektywnie reagować. Jednak po przekroczeniu pewnej granicy zdolność mobilizacji i reagowania obniża się i działa niekorzystnie na nasz organizm.

Przewlekły stres skutecznie wyczerpuje nasze pokłady energii i niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Zwykle wiąże się z codziennymi zmartwieniami, problemami finansowymi, kłopotami w rodzinie lub pracy. Taki stres trudniej jest wyeliminować, jednak należy łagodzić jego objawy. Długotrwały stres obniża sprawność naszego organizmu w różnych sferach. Przede wszystkim wpływa destrukcyjnie na układ odpornościowy, powoduje ogólne zmęczenie organizmu, choroby i zaniżoną sprawność intelektualną.

Jak walczyć ze stresem? 

Stres najczęściej powoduje rozdrażnienie, zniechęcenie, apatię i brak energii. Każdemu z nas zdarza się taki stan, jednak jeżeli gorsze dni i brak motywacji do działania występują nagminnie, możliwe, że cierpimy na chroniczne przemęczenie. To jest niestety krótka droga do wielu chorób, dlatego warto zadbać o profilaktykę i ukoić nerwy. Oczywiście niezastąpiony jest w tym przypadku ruch – jakakolwiek aktywność fizyczna, która wzmocni naszą odporność i rozładuje napięcie. Równie ważna jest zróżnicowana dieta zmniejszająca nadpobudliwość nerwową.

Prawidłowe działanie układu nerwowego zapewnia lecytyna i witaminy z grupy B. Rozluźniająco na organizm działa również magnez, który można suplementować lub jeść orzechy, pestki dyni, kakao, kaszę gryczaną i fasolę. Po ciężkim dniu warto dać sobie odrobinę wytchnienia, wziąć relaksującą kąpiel, poczytać książkę, włączyć ulubioną muzykę i na chwilę odciąć się od problemów.

Co brać na wzmocnienie organizmu? 

Pod wpływem kortyzolu, który w przypadku przewlekłego stresu jest produkowany bez przerwy, zmniejsza się zdolność organizmu do wytwarzania przeciwciał. Stres może również zaostrzyć objawy chorób autoagresywnych takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto czy cukrzyca typu 1.

Z powodu obniżonej odporności stres może powodować różne infekcje, zarówno bakteryjne, jak i wirusowe. Szczególnie w okresie dużej zachorowalności (jesień i zima) należy dbać o odpowiednią dietę, która pomoże zapobiec chorobom i dodać witalności. Do codziennego jadłospisu warto włączyć warzywa i owoce sezonowe, pieczywo i makaron pełnoziarnisty, kapustę kiszoną, kiełki, otręby zbożowe, cebulę, czosnek, imbir i miód.

Jeżeli jednak infekcja nas dopadła, warto zadbać o wzmocnienie organizmu po chorobie. Rekonwalescencja bywa czasami trudniejsza niż samo wyleczenie choroby. Aby organizm wrócił do formy należy przestrzegać kilku ważnych zasad. Co na wzmocnienie organizmu? Oczywiście witaminy. Dostarczymy je wraz z dobrej jakości pożywieniem. Witaminę A uzupełnimy spożywając paprykę, jabłka, marchew. Witamina C, którą znajdziemy w owocach cytrusowych, pigwie czy czarnej porzeczce ma również zbawienny wpływ na wzmocnienie organizmu. Po kuracji antybiotykowej należy również uzupełnić niedobory witamin z grupy B, a także odbudować florę jelitową, pijąc kefiry i jogurty.

Wzmocnienie organizmu u osób starszych

Gdy już nasze pociechy założyły rodziny i mamy więcej czasu dla siebie, to niestety może brakować energii na realizację marzeń czy hobby. Często rezygnujemy z drugiej młodości ze względu na gorszą kondycję psychiczną i fizyczną. Dodatkowo w reakcji na stres, odporność organizmu jest zmniejszona i częściej zapadamy na choroby. Dlatego warto szybko zacząć działać i wzmocnić odporność organizmu, by móc rozwijać swoje pasje i zainteresowania. Należy przede wszystkim zadbać o zróżnicowaną dietę, ponieważ to ona jest kluczem do witalności. Nie może zabraknąć kwasów omega-3 zawartych m.in. w olejach roślinnych (na zimno), rybach, orzechach, a także witaminy A i C, żelaza, magnezu i cynku. Równie pomocne są leki wzmacniające dla osób starszych, które dzięki zawartości witamin z grupy B oraz lecytyny korzystnie wpływają na zdolności intelektualne i witalność.

Zobacz również