Lecytynę najczęściej suplementuje się w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego lub spadku koncentracji. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób przygotowujących się do egzaminu oraz pracujących umysłowo. Zalecana jest również osobom starszym, u których kondycja umysłowa z wiekiem ulega osłabieniu. Suplementacja lecytyny pomaga w lepszym zapamiętywaniu informacji, wspomaga zdolności myślowe, ma bardzo pozytywny wpływ na koncentrację. Lecytynę należy przyjmować systematycznie. Nasz umysł zacznie dzięki niej wydajniej funkcjonować nawet po zaledwie miesiącu przyjmowania suplementu.
Działanie lecytyny jest wszechstronne, wpływa na funkcjonowanie czterech zasadniczych obszarów tj. układu odpornościowego, układu nerwowego, układu pokarmowego i układu krążenia.
Jednak to nie koniec wpływu na nasz organizm dobroczynnej substancji, jaką jest lecytyna sojowa. Właściwości prozdrowotne wykorzystują również ginekolodzy. Ponadto cholina jest często stosowana przez sportowców, ze względu na pozytywny wpływ na mięśnie. Pozwala na szybszą regenerację po dużym wysiłku fizycznym.
Lecytyna występuje dość powszechnie i często ląduje na polskich stołach. Źródło lecytyny to m.in.:
Oczywiście źródło lecytyny o największej aktywności biologicznej to soja. Należy pamiętać, że tylko nieutleniona lecytyna sojowa jest w pełni aktywnym źródłem choliny, kwasu linolowego oraz inozytolu. Żywność sojowa jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka dla wegetarian, natomiast stosowana przez kobiety w okresie menopauzy przeciwdziała jej objawom, dzięki zawartości fitoestrogenów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jest obecna w większości produktów żywnościowych pod symbolem E322. Lecytynę pozyskuje się głównie jako produkt uboczny w produkcji olejów roślinnych. Najczęściej dodaje się ją do wyrobów cukierniczych, czekolady, majonezu, margaryny, polew cukierniczych, bądź produktów instant. Lecytyna odpowiada również za miękkość skórki w pieczywie, polepsza konsystencję ciasta, wydłuża świeżość, a czekoladzie nadaje aksamitnej gładkości. Czy ze względu na mnogość zastosowań w przemyśle spożywczym należy bać się lecytyny sojowej? Szkodliwość jest dyskusyjna ze względu na proces pozyskiwania soi. Na pewno warto korzystać z naturalnych źródeł oraz suplementów diety w formie płynnej, rozpuszczalnych tabletek lub w kapsułkach.
Lecytyna w formie suplementu jest produktem bezpiecznym, który nie wywołuje żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Ma to jedynie miejsce, jeżeli kilkukrotnie zostanie przekroczona zalecana dawka lecytyny. Jakich skutków ubocznych możemy się wówczas spodziewać? Przede wszystkim mogą pojawić się silne bóle brzucha, biegunka, nudności, uczucie pełności w żołądku. Ponadto jednorazowe przyjęcie ponadnormatywnej dawki może skutkować spadkiem ciśnienia krwi, stanami lękowymi lub zaburzeniami pracy serca.