Witamina B12 – pomaga czy szkodzi?

Witamina B12 na co wpływa? 

Osoby z anemią automatycznie sięgają po podroby, takie jak nerki, serca i wątroba. Nic dziwnego, w tych produktach występuje najwięcej witaminy B12. Bierze ona udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, a ich niedobór może powodować niedokrwistość organizmu, czyli anemię. Aby wyleczyć tę chorobę można dostarczać witaminę B12 z pożywienia, ale również w formie tabletek lub dożylnie.

Jedną z funkcji kobalaminy jest korzystny wpływ na układ nerwowy. Pomaga zachować równowagę psychiczną, wspomaga pamięć i koncentrację oraz ułatwia uczenie się. Wszystko za sprawą neuroprzekaźników nerwowych, które to witamina B12 współtworzy. Jest również składnikiem osłonki mielinowej nerwów, przyczynia się do leczenia stwardnienia rozsianego. Gdy w organizmie brakuje witaminy B12 pojawia się uczucie mrowienia i drętwienie kończyn dolnych. Mogą również wystąpić zaburzenia równowagi i chodzenia.

Witamina B12 chroni przed chorobami układu krążenia. Podczas przetwarzania białek w naszym organizmie wytwarza się homocysteina. Jej nagromadzenie w organizmie może być toksyczne i działać chorobotwórczo. Witamina B12 ma za zadanie usuwać homocysteinę z organizmu.

Witamina B12 – niedobór i nadmiar 

Przyjmując określone przez nas dawki suplementów możemy się zastanawiać, jak nasz organizm zareaguje, czy dawka nie okaże się zbyt duża lub mała. Przyswajanie witaminy B12 jest bardzo złożone, dlatego warto poznać dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę, aby skutecznie spełniała swoją funkcję.

  • Osoby dorosłe – ok. 250 μg
  • Osoby po 50 roku życia – 250-500 μg
  • Wegetarianie – 200-300 μg
  • Kobiety w ciąży i karmiące na diecie wegetariańskiej – 250-500 μg

Nadmiar witaminy B12 jest usuwany wraz z moczem, dlatego nie stwierdzono żadnych niekorzystnych dla zdrowia przypadków przedawkowania. Znacznie groźniejszy jest niedobór witaminy B12. Może on wynikać z nieodpowiedniej diety lub zakłóceniem absorbcji kobalaminy, wynikający z chorób układu trawiennego. Ponadto alkohol, antybiotyki, stres, palenie papierosów podnoszą zapotrzebowanie na substancje odżywcze i związki takie jak witamina B12. Nadmiar może wynikać jedynie z nieodpowiedniej suplementacji, dlatego zawsze warto czytać ulotkę dołączoną do opakowania.

Powszechnie uważa się, że niedobór witaminy B12 dotyczy jedynie wegan i wegetarian. Jednak okazuje się, że jej deficyt jest prawdziwą epidemią również wśród osób, które jedzą mięso. Na ryzyko poważnych niedoborów narażone są również osoby starsze oraz cierpiące na chorobę wrzodową oraz chorobę Leśniowskiego – Crohna (choroba jelit). Do głównych objawów braku witaminy B12 w organizmie jest między innymi anemia, osłabienie mięśni, pogorszenie sprawności umysłowej, zawroty głowy, pogorszenie samopoczucia, ogólne zmęczenie. Mogą pojawić się palpitacje, czyli szybkie uderzenia serca. Przyczyna może tkwić w zaburzeniach podziału i dojrzewania czerwonych krwinek, które spowodowane są właśnie niedoborem witaminy B12. 

Witamina B12 a rak 

Chorzy zmagający się z chorobą nowotworową chcą zrobić wszystko, aby jak najszybciej ją pokonać. Jak się okazuje do poprawy stanu zdrowia przyczynia się odpowiednia dieta, również uzupełniająca braki witaminy B12. U osób chorych na raka często można zaobserwować niedobór tej witaminy. Rolą suplementów czy też leków z witaminą B12 jest zapewnienie dodatkowych korzyści zdrowotnych i poprawa samopoczucia.

Choroby nowotworowe wiążą się z zaburzeniami wzrostu komórek – niektóre z nich zaczynają się rozrastać w niekontrolowany sposób, tworząc guz atakujący inne tkanki. Witaminę B12 stosuje się w profilaktyce raka. Warunkuje ona podziały komórkowe oraz syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA. Innymi słowy: niedobór kobalaminy może powodować nieprawidłowe replikacje DNA tworząc uszkodzone komórki.

Źródła witaminy B12 

W aptekach można znaleźć witaminę B12 bez recepty, która pomaga uzupełniać codzienną, zróżnicowaną dietę. Jak przyjmować witaminę B12? Dawkowanie jest uzależnione od wieku i stanu zdrowia. Można ją przyjmować w tabletkach, zastrzykach i zawiesinach. Witamina B12 w jedzeniu jest zawarta w:

  • Nerkach, sercu i wątrobie
  • mięsie
  • podrobach
  • rybach (np. śledź, pstrąg, makrela)
  • jajkach
  • serach
  • przetworach mlecznych ( jogurt, kefir, śmietana, mleko)
  • ostrygach
  • drożdżach piwowarskich

Zanim pojawi się poważna choroba związana z niedoborem witaminy B12, nasz organizm wysyła subtelne sygnały, których nie kojarzymy z jej brakiem. Dlatego warto profilaktycznie sięgać po produkty bogate w witaminę B12 oraz przyjmować leki bez recepty, które pomogą uzupełnić jej niedobory.

Zobacz również