Witamina B6 – jej rola, właściwości i występowanie

Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważne funkcje konkretne witaminy pełnią w naszym organizmie. Podobnie jest z witaminą B6, której inna nazwa brzmi pirydoksyna. Wiemy, że istnieje, jednak kwestia właściwości, występowania czy skutków niedoboru poznaje nam nieznana. Jest ona istotnie niezwykle ważnym związkiem, rozpuszczalnym w wodzie, który wpływa na prawidłowe działanie najważniejszych funkcji naszego organizmu.

Witamina B6 – właściwości

Rola w organizmie człowieka i właściwości witaminy B6 są bardzo szerokie. Pośród nich wyróżniamy:

  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Reguluje skurcze mięśniowe
  • Reguluje pracę serca
  • Poprawia odporność organizmu, biorąc udział w tworzeniu przeciwciał
  • Stanowi koenzym dla przeszło 100 enzymów, dzięki czemu wpływa na przyspieszenie licznych procesów jakie zachodzą w naszym organizmie
  • Stanowi niezbędny składnik do produkcji hemoglobiny czyli czerwonego barwnika krwi
  • Wpływa na glikogenezę, czyli przemianę glukozy w glikogen
  • Wpływa na glikogenolizę, czyli proces rozkładu glikogenu w obrębie mięśni
  • Działa łagodząco na skutki uboczne stosowania leków
  • Ma działanie wspomagające w leczeniu schorzeń nerek
  • Ogranicza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego wraz z moczem
  • Przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych
  • Pomaga niwelować bóle i zesztywnienia w obrębie nadgarstka oraz dłoni
  • Działa łagodząco na symptomy towarzyszące napięciu przedmiesiączkowemu
  • Wspomaga leczenie wypadania włosów
  • Wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry
  • Wspomaga leczenie zapalenia warg i języka
  • Łagodzi objawy w zespole cieśni nadgarstka (wyniki badań na ten temat są sprzeczne)
  • Duże dawki mogą zmniejszać ryzyko choroby Parkinsona u osób palących
  • Badania pokazały korzystne oddziaływanie połączenia witaminy B6 z magnezem na zachowanie dzieci z autyzmem

Witamina B6 – gdzie występuje?

W momencie gdy zdajemy sobie sprawę z ogromu właściwości witaminy B6 pojawiają się podstawowe pytania: gdzie występuje witamina B6? Gdzie jest jej najwięcej? Czy samą dietą można uzupełnić jej poziom w naszym ustroju?

Za zdecydowanie najbogatsze źródło witaminy B6 uznaje się kaszę gryczaną i groch włoski, jednak jej wysokie ilości znajdują się również w wędlinach i mięsie (kurczak, indyk, wieprzowina), jak również rybach. Warto wiedzieć, że obróbka termiczna taka, jak smażenie, gotowanie mogą spowodować jej straty na poziomie 30-50%.

Doskonałym źródłem witaminy B6 są również niektóre warzywa, a pośród nich: czerwona papryka, ziemniaki oraz warzywa liściaste, takie jak kapusta czy szpinak. Jeśli jednak warzywa i owoce zamrozimy lub w takiej formie kupimy, to poziom zawartości witaminy może być o 15-70% niższy niż w świeżych.

Można więc stwierdzić, że w naszej codziennej diecie stosunkowo powszechnym składnikiem jest witamina B6. Źródła pokarmowe w jakich ją znajdziemy bardzo często pojawiają się na naszych listach zakupów, a w konsekwencji na talerzach.

W wyniku różnorodnej obróbki, jakiej poddajemy składniki żywnościowe możemy znacząco zmniejszyć ilość witaminy, jaką dostarczymy do organizmu. Dodatkowo alkohol oraz stosowane na stałe leki mogą obniżać jej przyswajalność.

Niedobór witaminy B6

Skutki niedoboru witaminy B6 mogą być dość poważne z uwagi na jej właściwości w ludzkim organizmie. Zbyt niski poziom tego składnika może doprowadzić do:

  • Stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej oraz skóry
  • Zmian w obrębie układu nerwowego – obniżenie nastroju, depresja, bezsenność, drgawki, apatia, zapalenie nerwów, obniżenie sprawności procesów myślowych i inne
  • Wzrost podatności na infekcje w wyniku spadku odporności organizmu
  • Niedokrwistość makrocytarna – niedobarwliwa
  • Kamica nerkowa
  • Nudności i odruchy wymiotne
  • Zaburzenie funkcjonowania mięśnia sercowego
  • Wzrost ryzyka choroby niedokrwiennej serca, udaru, miażdżycy
  • Wzrost ryzyka rozwoju chorób nowotworowych

Niedobory witaminy B6 stwierdzane są rzadko. Natomiast spośród osób, które potrzebują zdecydowanie większych ilości witaminy B6 wymienia się osoby w podeszłym wieku oraz kobiety w ciąży, jak również osoby spożywające wysokie ilości białka.

Nadmiar i przedawkowanie witaminy B6 – czy mogą być groźne?

Jeśli przez długi okres będziemy suplementować witaminę B6 w formie tabletek w dawce przekraczającej 200 mg na dobę to jej oddziaływanie będzie toksyczne i może spowodować:

  • Wzrost odczucia chłodu
  • Brak koordynacji mięśniowej
  • Zwyrodnienia w obrębie tkanki nerwowej
  • Mrowienia w kończynach

Niezbędna dla życia

Przedstawione dane pokazują jak ważna dla naszego życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu jest witamina B6. Zwykle nie ma większej koniczności jej dodatkowej suplementacji, gdyż zapotrzebowanie na nią jest stosunkowo niewielkie, stosując zdrową i zbilansowaną dietę możemy bez kłopotu dostarczyć jej odpowiednie ilości do organizmu.

W sytuacji gdy pojawiają się u nas nieprawidłowości ze strony układu nerwowego, sercowo-naczyniowego warto skonsultować się z lekarzem i sprawdzić czy nie wystąpił u nas niedobór tego składnika. W okresach obniżonej oporności warto stosować preparat witaminowe, jednak sprawdźmy, czy w składzie wybranego przez nas produktu znajduje się komplet witamin z grupy B.

Zobacz również