Wpływ lecytyny sojowej na zdrowie

Lecytyna sojowa nie jest pojedynczą substancją, a mieszanką związków, które mają głównie charakter tłuszczowy. Za jej najważniejszy element uznaje się fosfolipidy. Znajduje zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym, gdzie wykorzystuje się ją w suplementach diety oraz żywności. Oznaczana jest symbolem E322.

Co to jest lecytyna sojowa?

Lecytyna sojowa jest mieszanką, głównie fosfolipidów, które stanowią ważny składnik dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W jej składzie znajdują się również sterole, glikolipidy, trójglicerydy oraz niewielka ilość kwasów tłuszczowych.

Lecytyna sojowa – właściwości

Oddziaływanie lecytyny sojowej na ludzki organizm niesie za sobą liczne funkcje profilaktyczne i prozdrowotne, które sprawiają, że jest obdarzana zaufaniem i jest niezwykle powszechna w wielu produktach. Jakie jest działanie lecytyny sojowej?

  • Jest źródłem choliny, buduje błony komórkowe
  • Wpływa na poprawę procesów pamięciowych
  • Obniża poziom cholesterolu LDL
  • Korzystnie oddziałuje na komórki wątroby
  • Łagodzi objawy występujące w okresie menopauzy
  • Ma działanie tonizujące na układ nerwowy, co oznacza że pomaga w łagodzeniu stresu i jego skutków
  • Opóźnia procesy starzenia się organizmu, poprzez powiększenie wchłaniania i biodostępności witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach
  • Działa regulująco na funkcjonowanie układu krążenia jednocześnie przeciwdziałając rozwojowi miażdżycy
  • Wzmacnia błony komórkowe neuronów, jest więc polecana w chorobach zwyrodnieniowych układu nerwowego, takich jak choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera
  • Może poprawiać refleks
  • Łagodzi stany depresyjne
  • Wspomaga również leczenie schorzeń w obrębie dróg oddechowych i skraca czas rekonwalescencji

Lecytyna sojowa jako dodatek do żywności

Zastosowanie lecytyny sojowej jako składnika produktów żywnościowych jest dość powszechnym zjawiskiem. Uważnie czytając etykiety produktów zauważymy ją pod oznaczeniem E322. Producenci w celu wykorzystania lecytyny jako dodatku spożywczego, najczęściej pozyskują ją jako produkt uboczny przy produkcji olejów roślinnych.

Jej masowe wykorzystywanie, w różnorodnych produktach spożywczych wynika z tego, iż daje ona możliwość zmniejszenia kosztów produkcji, jednocześnie poprawiając trwałość oraz jakość gotowych produktów. Znajdziemy ją w ciastach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, margarynie, czekoladzie, majonezie, polewach cukierniczych, makaronach czy produktach instant.

Dodatek lecytyny wyraźnie wpływa na poprawę konsystencji ciasta oraz daje możliwość uzyskania odpowiedniej miękkości skórki w produkowanym pieczywie, przy jednoczesnym zachowaniu stosunkowo długiego okresu przydatności do spożycia.

Dzięki lecytynie plasterki sera, które kupujemy w opakowaniu, nie zlepiają się i nie drą na kawałki w czasie wyjmowania. Jej wykorzystanie w produkcji pączków sprawia, że wydają nam się w smaku zdecydowanie mniej tłuste. Natomiast producenci czekolady wykorzystują fakt, iż pozwala ona na uzyskanie większej aksamitności oraz gładkości.

A czy lecytyna sojowa jest szkodliwa? Szkodliwe działanie lecytyny sojowej związane jest z procesem produkcyjnym. Nie każdy dostępny na rynku produkt zawiera taką, która została wyhodowana w odpowiedni sposób. Bardzo często stosowane są pestycydy oraz środki chemiczne w uprawach soi, z której jest pozyskiwana. Aby zniwelować możliwość wystąpienia skutków ubocznych należy uważnie czytać etykiety produktów oraz wybierać te oferowane przez zaufane marki.

Lecytyna – skutki uboczne

Lecytyna sojowa może również wywołać pewne skutki uboczne, jeśli będziemy spożywać produkty, które zawierają tę pochodzącą z upraw zanieczyszczonych rozmaitymi środkami chemicznymi. Jakie mogą pojawić się nieprawidłowości?

  • Zanik łaknienia
  • Zmiana wagi ciała – może gwałtownie spaść lub wzrosnąć
  • Niewyraźne widzenie
  • Pojawienie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego : biegunki, nudności, wymioty
  • Występowanie zmian skórnych, jak np. wysypki
  • Obniżenie ciśnienia krwi – nadmiernie niskie może być również niebezpieczne podobnie jak wysokie
  • Dezorientacja, występowanie sporadycznych omdleń, zawroty głowy

Lecytyna sojowa w płynie

Jest ona składnikiem uznawanym za bardzo zdrowy. Pozytywnie wpływa m.in. na nasze procesy pamięciowe i starzenie się komórek nerwowych, więc w formie płynnych suplementów diety jest dość powszechnie polecana osobom w podeszłym wieku. Popularne są preparaty, które poza samą lecytyną zawierają inne składniki uzupełniające.

Lecytyna sojowa jest niezbędnym składnikiem dla naszego organizmu. Jednak ta, która spożywamy na co dzień w różnych produktach spożywczych lub którą regularnie suplementujemy powinna pochodzić z renomowanego i pewnego źródła. Wówczas możemy w pełni wykorzystywać jej możliwości i nie szkodzić sobie, dostarczając do ustroju ubogą w pozytywne właściwości lecytynę, a bogatą w substancje chemiczne i pestycydy wykorzystane w procesie produkcyjnym.

Osoby uczulone na soję powinny wystrzegać się jakichkolwiek produktów, w których składzie występuje lecytyna sojowa, gdyż mogą one spowodować wystąpienie reakcji alergicznej.

W jakich produktach lecytyna występuje naturalnie?

Lecytyna sojowa występuje naturalnie w następujących produktach:

  • Wątróbka,
  • Żółtko jajka,
  • Fasola,
  • Soja,
  • Zarodki pszenne,
  • Nierafinowany olej rzepakowy,
  • Ziarna słonecznika,
  • Orzechy,
  • Ryby,
  • Drożdże piekarnicze,
  • Zielona warzywa,
  • Nabiał,
  • Oliwki,
  • Awokado.
Zobacz również