Do czego potrzebujemy witamin z grupy B?

Im jesteśmy starsi, tym mniej witamin przyswaja nasz organizm. Można jednak temu zapobiegać, by dłużej być zdrowym i sprawnym.

Z wiekiem nasza przemiana materii jest coraz wolniejsza. Posiłki – coraz mniej urozmaicone, bo świeże warzywa i owoce (które są najlepszym źródłem witamin i minerałów) –zastępujemy jedzonym w nadmiarze mięsem, białym pieczywem i słodyczami. Takie niekorzystne proporcje w diecie prowadzą do niedoborów witaminowych, a częstsze w tym wieku choroby – miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość – wymagają zwiększonych dawek witamin.

Inną przyczyną niedoboru witamin w wieku starszym jest nadmierne, w stosunku do potrzeb, zażywanie leków (np. przeczyszczających czy moczopędnych), które sprawiają, że organizm wydala związki witaminowe, nie nadążając z ich przyswojeniem. Warto pamiętać, że proces przyswajania witamin dodatkowo utrudniają palenie papierosów i picie alkoholu.

Rola witamin z grupy B

Witaminy z grupy B są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie – za nasze samopoczucie psychiczne. Mają wpływ na nastrój, pracę mózgu, koncentrację. Pełnią bowiem ważną funkcję w procesach metabolicznych – uczestniczą w procesie rozkładu skrobi na glukozę i późniejszej przemianie glukozy na energię, która jest dostarczana m.in. do mózgu.

Witamina B1 (inaczej: tiamina)
Tiamina wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, pomaga zwalczać półpasiec, a także wspomaga prawidłowy wzrost kości. Witaminy tej może nam brakować, gdy jemy zbyt wiele węglowodanów, bo do ich przetworzenia potrzebna jest właśnie większa ilość witaminy B1. Jeśli nasza dieta dość długo jest zdominowana przez cukry, może dojść do zmian w osłonkach nerwów.
Naturalnym źródłem witaminy B1 będą: mięso wieprzowe, cielęcina i jajka.

Witamina B2

Reguluje wytwarzanie i działanie niektórych hormonów. Razem z kwasem foliowym oddziałuje na produkcję nowych czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Badania wykazały, że jej niedobory mogą spowodować przedwczesne pojawienie się zaćmy (nawet ok. 50. roku życia) oraz przyczynić się do zmian na błonach śluzowych (pękanie kącików ust, zajady), spojówkach (uczucie suchości, pieczenia oczu), i skórze (przedwczesne zmarszczki, łuszczenie skóry). Jej przyswajanie jest z wiekiem coraz trudniejsze.

Witamina B5 (inaczej: kwas pantotenowy)

Wchodzi w skład koenzymu A, który uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i cukrów. Dobrze wpływa na funkcjonowanie układu krążenia (współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, pomaga obniżać poziom cholesterolu), wspomaga pracę układu odpornościowego i układu trawienia (wspomaga wydzielanie żółci). Najczęstszym objawem jej niedoboru są: ogólne zmęczenie (nie wynikające z nadmiaru wysiłku), osłabienie, obniżona koncentracja, zaburzenia snu, a także problemy ze skórą i włosami (objawiające się matowością i nadmiernym wypadaniem).

Naturalnym źródłem witaminy B5 będą: drożdże, orzechy, brokuły, jajka.

Witamina B6 (inaczej: piroksydyna)

Odgrywa rolę w metabolizmie tłuszczów i białek, bierze też udział w przekształcaniu skrobi w glukozę. Umożliwia także syntezę przeciwciał, zabezpieczając układ odpornościowy. Reguluje ciśnienie krwi i napięcie mięśni, przez co zapobiega skurczom. Badania dowodzą, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona u osób palących papierosy.

Zbyt niski poziom witaminy B6 osłabia koncentracje i obniża nastrój. Sprzyja także pojawianiu się stanów zapalnych skóry błony śluzowej jamy ustnej. Charakterystycznym sygnałem niedoboru mogą być: silne bóle tylnej części łydki, nasilenie zespołu cieśni nadgarstka, kłopoty z zasypianiem i pamięcią, drżenie powiek. Warto wiedzieć, że wiele leków hamuje przyswajanie witaminy B6, więc kiedy prowadzimy na stałe farmakoterapię, nasz organizm potrzebuje jej prawdopodobnie więcej niż organizm zdrowego człowieka.
Naturalnym źródłem witaminy B6 będą: kasza gryczana, kurczak, szpinak, czerwona papryka, produkty zbożowe z pełnego przemiału.

Witamina B8 (inaczej: inozytol)

Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny, która odżywia komórki nerwowe, obniża poziom cholesterolu i zapobiega zmianom skórnym.

Witamina B12

Odpowiedzialna jest za tworzenie i utrzymywanie przy życiu wszystkich nowych komórek, wpływa na ich wzrost i wytwarzanie. Gdy jej zabraknie, u osób w podeszłym wieku może dochodzić do demencji, zaburzeń widzenia, urojeń, halucynacji, pogorszenia sprawności umysłowej. Wiadomo już, że chorzy cierpiący na Alzheimera cierpią na brak tej witaminy.

Zobacz również