Witamina B2 jest jedną z ośmiu witamin z grupy B i należy do związków rozpuszczalnych w wodzie. Często wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym i spożywczym jako naturalny żółty lub pomarańczowy barwnik. Jak wszystkie witaminy z grupy B, ryboflawina odgrywa znacząca rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Witamina B2 jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój człowieka, bierze udział w przemianach pokarmowych i oddychaniu komórkowym. Jej niedobór może skutkować spadkiem zdolności intelektualnych i bólami migrenowymi.
Oprócz tego ryboflawina wspiera wzrok oraz pomaga dbać o dobry stan błon śluzowych. Pracując dużo przy komputerze możemy zauważyć łzawienie oczu, zmętnienie soczewki, światłowstręt i pogorszenie ostrości wzroku. Jednak gdy te stany nie ustępują, nawet jeżeli nasze oczy odpoczywają, może to oznaczać niedobór ryboflawiny. Oczywiście wymienione objawy mogą mieć różne podłoże, jednak kiedy utrzymują się przez pewien czas, warto udać się do specjalisty. Ryboflawina ma bardzo duży wpływ na narząd wzroku, dlatego należy pamiętać o spożywaniu produktów z jej zawartością.
Witamina B2 to doskonały lek na nadpobudliwość i stres, jednak należy pamiętać, że przyjmując ją w formie tabletek, nie wolno wystawiać ich na działanie promieni słonecznych. Lepiej przechowywać kapsułki w zacienionym i suchym miejscu. Jako, że witamina B2 jest niszczona przez promienie ultrafioletowe, nie należy wystawiać na słońce np. mleka, które stanowi jej źródło. Badania dowodzą, że mleko w kartonie lub butelce nie może stać na słońcu, między innymi z tego względu, że po kilku minutach traci około 25 procent witaminy B2.
Po leki uspakajające lub witaminę B2 sięgamy najczęściej w okresie wzmożonego wysiłku intelektualnego i stresu. Regularnie spożywana skutecznie koi nerwy, niweluje kłopoty z pamięcią i koncentracją, a także działa pozytywnie na stany nerwicowe. Witamina B2 jest idealnym rozwiązaniem na jesienną chandrę. Pomaga również w leczeniu depresji.
Jaka jest najlepsza dieta wzmacniająca układ nerwowy? Oczywiście z zawartością witamin z grupy B. Na stres i złą kondycję psychiczną polecana jest ryboflawina, która wspomaga przemianę węglowodanów, dostarczając w ten sposób energię komórką nerwowym. Jej obecność w codziennej diecie pozytywnie wpływa nie tylko na psychikę, samopoczucie, ale również na kondycję fizyczną. Jednak to nie koniec korzyści jakie daje witamina B2. Produkty z jej zawartością przyczyniają się do walki z otyłością. Najlepiej aby potrawy były przygotowywane na parze, w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Pozwoli to uniknąć strat witamin.
Na półkach sklepowych znajdziemy wiele produktów zawierających ryboflawinę. Witamina B2 w jedzeniu występuje pod postacią łatwo dostępnych produktów. Znajdziemy ją w:
Witamina B2 Jest również dodawana do żywności jako krystaliczny proszek o żółto-pomarańczowym zabarwieniu. Na etykietach produktów oznaczona jest jako E101.
Ciągłe zmęczenie, brak koncentracji i złe samopoczucie często świadczą o niedoborze witamin, szczególnie z grupy B. Wówczas nasz organizm mobilizuje się do działania i wymaga większego niż zazwyczaj zastrzyku energii. Zróżnicowana, zdrowa dieta przy niedoborze witaminy B2 może okazać się niewystarczająca. Warto w takim momencie, a szczególnie jesienią i zimą wybrać dobry lek na nerwy i problemy z koncentracją. Niedobór ryboflawiny to już problem globalny, deficyt wiąże się jednocześnie ze spadkiem stężenia innych witamin z grupy B, a także kwasu foliowego i żelaza. Najczęściej niedobór witaminy B2 występuje u osób niedożywionych, alkoholików, cukrzyków i osób starszych.
Charakterystycznymi objawami niedoboru ryboflawiny są zmiany w obrębie śluzówki nosa i jamy ustnej. Ponadto możemy zaobserwować łuszczenie się skóry w okolicach ust, nosa, czoła i uszu, pękające wargi, wypadające włosy. Konsekwencją deficytu witaminy B2 są również zmiany w obrębie układu nerwowego, czyli zawroty głowy, problemy z pamięcią, bezsenność, osłabiona koncentracja, zbytnia nerwowość, a nawet stany depresyjne.
W przypadku niektórych witamin, przedawkowanie może być niebezpieczne dla zdrowia, jednak nie witamina B2. Dawkowanie, czy też minimalne dzienne zapotrzebowanie wygląda następująco:
Kobiety – 1.1 mg/d
Mężczyźni – 1.3 mg/d
Okres ciąży – 1.4 mg/d
Okres laktacji – 1.6 mg/d
Jak widać występuje większe zapotrzebowanie na witaminę B2 w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią. Również warto rozważyć leki na układ nerwowy z zawartością ryboflawiny, zarekomendowane przez farmaceutę. W przypadku terapii hormonalnej, przyjmowania niektórych antybiotyków i leków psychotropowych również możemy doświadczyć deficytu witaminy B2. Jest również zła wiadomość dla miłośników kawy – spożywana codziennie w dużych ilościach wypłukuje witaminy z organizmu. A co z nadmiarem witaminy B2? Jako, że ryboflawina słabo wchłania się w jelicie, przedawkowanie jej praktycznie się nie zdarza, może powodować jedynie nudności i wymioty. Gdy zmagazynujemy za dużo ryboflawiny może również pojawić się żółto-pomarańczowe zabarwienie moczu.