Jak obniżyć cholesterol?

Cholesterol LDL i HDL – czym się różnią?

W języku potocznym mówi się o dobrym i złym cholesterolu, innymi słowy, istnieją różne frakcje lipoprotein (lipidy to tłuszcze, proteiny – białka), które inaczej wpływają na zdrowie. Lipoproteiny LDL są nazywane złym cholesterolem. Ich funkcja sprowadza się do transportowania cholesterolu z wątroby do komórek, jego nadmiar odbierają lipoproteiny HDL z powrotem transportując go do wątroby, gdzie jest wykorzystywany do produkcji kwasu żółciowego. Organizm rozkłada i wydala nadmiar cholesterolu, jednak gdy LDL jest zbyt dużo, odkłada się on wewnątrz naczyń krwionośnych powodując miażdżycę. Organizm człowieka potrafi samodzielnie wytworzyć potrzebną ilość cholesterolu, ale dodatkowo pobiera go z pożywienia, przede wszystkim z tłuszczów zwierzęcych. Wniosek jest prosty – należy utrzymywać dobrą dietę i dbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości tłuszczów w prawidłowej proporcji.

Zdrowie zaczyna się od diety

Chcąc obniżyć poziom cholesterolu LDL należy zwrócić uwagę na to co jemy i ile jemy. Dieta antycholesterolowa powinna być urozmaicona i bogata w substancje odżywcze. Co należy jeść by obniżyć stężenie cholesterolu we krwi?

Dieta na obniżenie cholesterolu nie zakłada całkowitej eliminacji tłuszczów. Wręcz przeciwnie, są one przecież źródłem energii i materiałem budulcowym. Całkowita eliminacja tłuszczów w diecie skutkuje podwyższeniem złego cholesterolu LDL i obniżeniem dobrego HDL. Mija się to z celem, dlatego warto wiedzieć jakie tłuszcze są odpowiednie dla naszego organizmu. Podstawą są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które przede wszystkim pełnią rolę ochronną dla serca. Ich źródłem są ryby morskie takie jak tuńczyk, łosoś, śledzie, makrela, sardynki i halibut. Warto kupować te ryby od sprawdzonych dostawców.

Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w ziarnach i olejach roślinnych. Wyjątkowo cenne dla naszego organizmu będą oleje słonecznikowe i kukurydziane, groch, fasola, soja, a także kapusta włoska, szpinak i jarmuż. Warto zwrócić szczególną uwagę na soję, a konkretnie lecytynę sojową, która obniża wysoki cholesterol. Leki z dużą dawką lecytyny sojowej działają zbawiennie na organizm. Przede wszystkim leki na wysoki cholesterol normalizują stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Poza kwasami omega-3 należy przyjmować dużo błonnika w formie pektyn – ich źródłem są głównie jabłka, agrest, grejpfruty, porzeczki i czarne jagody. Substancje w nich zawarte utrudniają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego.

Niezbędna aktywność fizyczna

U osoby zdrowej prawidłowe stężenie cholesterolu całkowitego we krwi jest na poziomie 200 mg/dl. Ważne są również stężenia frakcji LDL i HDL. U osoby zdrowej będą na poziomie 130 mg/dl, u osoby po zawale, udarze czy cierpiącej na chorobę niedokrwienną serca poziom powinien być  niższy niż 100 mg/dl. Szczególnie wysoki poziom cholesterolu występuje u ludzi otyłych, z tego powodu powinni oni regularnie badać się pod tym katem. Dlatego, aby zapobiec chorobom zagrażającym życiu np. miażdżycy, należy schudnąć. Aktywność fizyczna poprawia ogólną kondycję organizmu, usprawnia krążenie krwi oraz oczywiście zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

U osób predystynowanych genetycznie ruch odbywa kluczową rolę. Sama dieta może nie być wystarczająca, wówczas pomogą leki obniżające cholesterol oraz regularna dawka ćwiczeń fizycznych. Nie trzeba wylewać z siebie siódmych potów, wystarczy wysiłek umiarkowany do lekkiego spocenia się. Warto ćwiczyć aerobowo – jogging, pływanie, jazda na rowerze, nordic walking czy po prostu szybki marsz. Wśród podobnych aktywności każdy z łatwością znajdzie tę sprawiającą mu przyjemność. Organizm można stopniowo przyzwyczajać do wysiłku zaczynając od półgodzinnej dawki ruchu 2 razy w tygodniu i co jakiś czas zwiększając częstotliwość.

Cholesterol – lek lekowi nierówny

Apteki obfitują w różnego rodzaju zioła i herbatki. Warto jednak przyjrzeć się składom innych preparatów. Dobry lek na podwyższony cholesterol zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób serca. Doskonały lek na podwyższony cholesterol zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych i zwiększonemu stężeniu cholesterolu LDL we krwi. Co ważne, leki na podwyższony cholesterol powinny już po kilku dniach stosowania przynosić korzyści. Szczególnie lecytyna sojowa działa pozytywnie na cholesterol. Lek z jej zawartością wspomaga pracę wątroby i powstrzymuje zlepianie płytek krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy. Lecytyna sojowa zawiera cholinę i inozytol chroniąc również wątrobę przed zniszczeniami spowodowanymi przez szkodliwe czynniki, takie jak toksyny, wirusy i alkohol.

Zobacz również