Lecytyna sojowa – właściwości lecznicze i zastosowanie

Lecytyna – działanie 

Lecytyna to związek należący do grupy fosfolipidów, które stanowią budulec błon komórkowych. Jest obecna w każdej komórce ciała, jednak w największych ilościach występuje w tkance nerwowej, wątrobie, nerkach, szpiku kostnym i mózgu. Otrzymuje się ją najczęściej z ziaren soi. Ta roślina strączkowa spożywana jest w Azji od 5 tysięcy lat. Jej nasiona zawierają mnóstwo substancji odżywczych, dlatego są bardzo często wykorzystywane do otrzymywania preparatów farmakologicznych i spożywczych.

Niestety w pożywieniu znajduje się w małych ilościach. Lecytyna w płynie i w formie tabletek jest najlepszym rozwiązaniem dla osób, które chcą usprawnić pamięć, koncentrację oraz poprawić ogólną kondycję organizmu. Farmaceuci zalecają regularne i profilaktyczne spożywanie składników prozdrowotnych, takich jak właśnie lecytyna. Efekty są widoczne w stosunkowo krótkim czasie.

Lecytyna – właściwości i zastosowanie

Lecytyna sojowa jest powszechnie stosowana w medycynie do leczenia wielu dolegliwości między innymi ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Dlaczego jeszcze warto przyjmować lecytynę sojową?

  • Lecytyna na pamięć

Szczególnie zalecana jest osobom pracującym umysłowo i żyjącym w stresie. Dzięki niej w wyraźny sposób można odczuć poprawę zdolności zapamiętywania i kojarzenia faktów. Najcenniejszymi składnikami lecytyny sojowej jest cholina, inozytol oraz Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, w tym kwas linolowy z rodziny Omega 6. Cholina jest niezbędna do wytwarzania osłonek mielinowych, które zapewniają właściwe przewodzenie nerwowe. Jest potrzebna do produkcji acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika nerwowego. Właściwa podaż choliny usprawnia pamięć, zwiększa pojemność pamięciową, hamuje rozwój demencji starczej, depresji oraz niektórych chorób układu nerwowego, w tym choroby Alzhaimera i stwardnienia rozsianego. Natomiast inozytol zawarty w lecytynie zwiększa wrażliwość receptorów na serotoninę, podnosząc sprawność umysłową, jasność myślenia, koncentracji oraz stabilizując nastrój. 

  • Układ krążenia

Ze względu na to, iż lecytyna jest naturalnym źródłem aktywnie biologicznej choliny, wpływa ona na usprawnienie metabolizmu cholesterolu w organizmie. Obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ułatwia transport cholesterolu i przyspiesza usuwanie jego nadmiaru z organizmu. Lecytyna sojowa wykazuje działanie emulgujące, czyli rozbija cholesterol i tłuszcze z pożywienia na małe cząsteczki, ograniczając ich przyczepność do ścian naczyń krwionośnych i płytek krwi. Dzięki temu zapobiega powstawaniu zakrzepów naczyń wieńcowych oraz złogów miażdżycowych. Lecytyna znana jest również z właściwości obniżających poziom cholesterolu LDL (wpływających negatywnie na zdrowie) oraz trójglicerydów. Dzięki swojemu działaniu pomoże w zapobieganiu groźnych chorób, takich jak miażdżyca.

  • Układ nerwowy

Przyjmowanie lecytyny pomaga zapobiegać depresji oraz poprawia kondycję psychiczną u osób z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi w chorobie afektywnej dwubiegunowej. Lecytyna sojowa zmniejsza częstotliwość występowania halucynacji i urojeń. Włączenie lecytyny do terapii zaburzeń psychicznych może więc być skutecznym elementem terapii.

  • Lecytyna na wątrobę

Przyjmowanie preparatów zawierających odpowiednie dawki lecytyny sojowej pozytywnie wpływa na regenerację i detoksykację wątroby. Jest szczególnie ważna dla osób przyjmujących leki i inne substancje obciążające ten narząd. Lecytyna działa stabilizująco na błony komórek wątroby, pozytywnie wpływając na zwłóknienie i marskość wątroby w chorobie alkoholowej. Ponadto zmniejsza szkodliwe otłuszczenie wątroby oraz pomaga przywrócić jej prawidłowe funkcje. Lecytyna odpowiada za rozpuszczanie cholesterolu w żółci, a wiec zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.

Lecytyna – występowanie

Mimo że lecytynę, jako wysokiej jakości preparat można dostać wyłącznie w aptekach, posiada także swoje źródło w produktach żywnościowych. Jest dość powszechnym dodatkiem spożywczym, jednak występuje w niewielkich ilościach. Gdzie występuje lecytyna? Zastosowanie jest wszechstronne, dodaje się ją do wyrobów cukierniczych, pieczywa, margaryny, czekolady. W większych ilościach możemy ją znaleźć w produktach takich jak:

  • soja
  • żółtko jaja,
  • wątroba,
  • zarodki pszenne,
  • ziarna słonecznika,
  • nierafinowany olej rzepakowy,
  • orzechy,
  • fasola
  • ryby,
  • nabiał,
  • zielone warzywa,
  • awokado,
  • oliwki,
  • drożdże piekarnicze.

Aby zauważyć korzystne efekty w stosunkowo krótkim czasie, należy codziennie przyjmować lecytynę. W płynie, w formie tabletek – w aptece można znaleźć różne postacie preparatów o działaniu leczniczym, takie jak lecytyna. Jaka dawka jest bezpieczna dla zdrowia? Nie ma żadnego zagrożenia związanego z przedawkowaniem lecytyny, ewentualnie mogą pojawić się nudności i bóle brzucha. Należy oczywiście kierować się wskazaniami na ulotce dołączonej do opakowania

Zobacz również