Witamina B2, dobrze znana również pod nazwą ryboflawina, podobnie jak niemal wszystkie witaminy z grupy B ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wzrok, układ nerwowy, produkcja czerwonych krwinek, odporność i metabolizm to najważniejsze funkcje naszego ciała, za które odpowiada ryboflawina. Niedobór witaminy B2 ma zatem poważne konsekwencje i potrafi objawiać się w wyjątkowo uciążliwy sposób. W niniejszym artykule omówimy szczegółowo rolę witaminy B2, produkty, w których występuje, a także główne skutki jej niedoboru.
Ryboflawina ma bardzo duże znaczenie w kwestii prawidłowego działania ludzkiego układu nerwowego, bowiem uczestniczy w procesie produkcji przekaźników nerwowych w mózgu. Chodzi przede wszystkim o powstawanie serotoniny, noradrenaliny i acetylocholiny. Ponadto ryboflawina jest składnikiem wielu enzymów, które w ludzkim organizmie odpowiadają między innymi za przepływ elektronów, czyli jeden z kluczowych elementów funkcjonowania układu nerwowego.
Jako substancja biorąca udział w procesie utleniania, witamina B12 ma duże znaczenie dla ludzkiego wzroku. Jest odpowiedzialna za transport tlenu do oka, dzięki czemu pomaga w zachowaniu ostrości widzenia. Ma to szczególne znaczenie w przypadku osób starszych, o podwyższonym ryzyku zachorowania na zaćmę. Duża zawartość ryboflawiny korzystnie wpływa zarówno na profilaktykę przy katarakcie, jak również w kwestii zahamowania dalszego rozwoju tej choroby, dlatego jest ona jednym z głównych składników suplementów diety wspomagających proces widzenia i profilaktykę przeciw rozwojowi zaćmy.
Ryboflawina, jako substancja rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Katalizuje przemiany aminokwasów w inne aminokwasy, węglowodany lub tłuszcze, co ma kluczowe znaczenie do zdolności magazynowania energii w organizmie człowieka.
Witamina B2 jest nie mniej ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego niż witaminy B12 oraz B6. Bierze czynny udział w produkcji hemoglobiny, która jest najważniejszym składnikiem czerwonych krwinek transportujących tlen w naczyniach krwionośnych. Ponadto ułatwia prawidłową pracę nabłonka naczyń krwionośnych i mięśnia sercowego, jak również przyczynia się do regulowania ciśnienia krwi.
Popularne i dość uciążliwe zajady w kącikach ust są niczym innym jak stanem zapalnym, pojawiającym najczęściej się na skutek drożdżaków, bądź uczulenia, które przyczynę najczęściej stanowi nikiel zawarty w sztućcach. Każdy, kto choć raz miał z nimi do czynienia doskonale wie, że chociaż nie stanowią poważnej dolegliwości, bardzo długo się goją i wywołują nieprzyjemne odczucia. Witamina B2 jest najskuteczniejszym preparatem na tego rodzaju stan zapalny i zaleca się okładanie zajadów ryboflawiną w czystej postaci, ale jest ona również składnikiem preparatów służących walce z zajadami.
Badania na zawartość witaminy B2 we krwi nie należą do refundowanych przez NFZ, więc w praktyce dokonuje się je dość rzadko. Jednocześnie zbyt mała ilość ryboflawiny w organizmie powoduje wystąpienie charakterystycznych objawów, które znacznie ułatwiają postawienie trafnej diagnozy. Jedną z przesłanek może być uciążliwe i regularne zmęczenie oczu, połączone wysoką skłonnością do łzawienia. W związku z tym, że ryboflawina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, kolejne objawy jej niedoboru to między innymi przewlekłe bóle mięśni, rwa kulszowa. Obniżona zawartość czerwonych krwinek prowadzi natomiast do anemii. Sygnałem dotyczącym niedoboru ryboflawiny będą również oczywiście zajady, stany zapalne i podrażnienia skóry, jak również jamy ustnej o raz łamliwość włosów. Dodatkowo, przy zbyt małej ilości witaminy B w organizmie procesy metabolizmu nie przebiegają prawidłowo, więc pacjent regularnie czuje się przemęczony, nawet przy niskiej aktywności fizycznej. W przypadku kobiet dodatkowym objawem bywa dokuczliwe swędzenie pochwy.
Chociaż nadmiar witaminy B2 teoretycznie mógłby negatywnie odbić się na kondycji organizmu, w praktyce jej przedawkowanie jest niemożliwe, ponieważ ryboflawina doskonale rozpuszcza się w wodzie, więc nadmiar bardzo szybko wydalany jest z moczem. Nawet intensywna, przesadna suplementacja nie powinna zatem spowodować przedawkowania ryboflawiny w takim stopniu, by uaktywniło się jej toksyczne działanie.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 to 1,1 – 1,3 mg, jednak w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią, dawka wzrasta do 1,6 mg. W czym występuje witamina B2? Lista jest dość długa. produkty bogate w witaminę b2 to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, a zwłaszcza wątróbka i dziczyzna, ale również ryby (makrela i łosoś) oraz małże. Duże ilości ryboflawiny znajdziemy również w jajach i tłustym serze twarogowym. Jednocześnie istnieje sporo naturalnych źródeł witaminy B2 o pochodzeniu roślinnymi. Należy tu wymienić kaszę jaglaną, rośliny strączkowe, nać i seler naciowy, a także migdały. Oprócz tego dość bogatym źródłem ryboflawiny są także grzyby. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania warto zmienić spożywane pieczywo na pełnoziarniste. Jeżeli natomiast specyficzna dieta lub inne przyczyny sprawiają, że trudno nam zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę B2 w jedzeniu, należy postawić na jej suplementację za pomocą dostępnych powszechnie w aptekach preparatów.
Poznaj bliżej produkt zawierający witaminę B12: https://vitabuerlecithin.pl