Witamina B2 i jej wpływ na organizm

Witamina B2 – działanie na układ nerwowy

Witamina B2 jest bardzo ważna ze względu na jej udział w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu nerwowego. Bierze ona udział w wytwarzaniu kluczowych neuroprzekaźników, w tym dopaminy i serotoniny. Dopamina odpowiedzialna jest między innymi za ruch, koordynację i pracę mięśni, a także niektóre procesy emocjonalne. Serotonina reguluje natomiast nasz sen, ciśnienie krwi, jak również skurcze mięśni gładkich. Pośrednio za wszystkie wyżej wymienione procesy odpowiada witamina B2. Na co jeszcze wpływa ryboflawina?

Ryboflawina, a ludzki wzrok

Kolejną ważną rolę witamina B2 odgrywa w procesie widzenia, gdzie odpowiada za transport tlenu do soczewki oka. W ten sposób chroni nasze oczy przed ryzykiem zachorowania na zaćmę, polegającą na zmętnieniu soczewki. Z tego względu problemy z widzeniem, bądź łzawienie oczu mogą oznaczać pierwsze symptomy groźnego niedoboru ryboflawiny, na który narażeni są przede wszystkim alkoholicy oraz diabetycy.

Witamina B2 w procesach utleniania i redukcji

Za najważniejsze zadanie ryboflawiny uważa się jej kluczowy udział w procesach utleniania i redukcji. To dzięki niej węglowodany, białka i tłuszcze przekształcają się w naszym ciele w energię niezbędną nam do ruchu i wszelkich funkcji życiowych. Witamina B2 bierze również czynny udział w przemianach obecnych w naszym organizmie lipidów i aminokwasów, a także pomaga przemieniać cenne witaminy B6 oraz PP w ich czynne postacie. Jednocześnie ryboflawina bierze udział w syntezie hormonów tarczycy, które regulują przemianę materii i poprawiają transport tlenu do komórek.

Pozostałe aspekty działania ryboflawiny na ludzki organizm

Opisując wpływ witaminy B2 na ludzki organizm nie sposób pominąć jej roli w naszym układzie odpornościowym oraz działania przeciwzapalnego. Ryboflawina jest jednym z niezbędnych składników do wytwarzana kortyzolu, który ma silne właściwości przeciwzapalne. Odpowiednia dawka witaminy B2 wspiera również produkcję przeciwciał.

Ponadto ta wszechstronna witamina chroni nasz organizm przed insulinoopornością i cukrzycą. Oprócz tego, wraz z witaminą A, ryboflawina pozytywnie wpływa na błony śluzowe, układ pokarmowy i drogi oddechowe, jak również na naszą skórę i nabłonki naczyń krwionośnych. Ma także duży wpływ na ludzki układ krwionośny, przyczyniając się do regulacji pracy serca, ciśnienia tętniczego oraz jakości czerwonych krwinek transportujących tlen. Wiele badań wskazuje, że ryboflawina przyczynia się do poprawy samopoczucia osób zmagających się z migreną i redukcji związanego z nią bólu.

Niedobór witaminy B2, nadmiar ryboflawiny – czym mogą skutkować?

Ryboflawina jest rozpuszczalna w wodzie, jednak stosunkowo słabo. Z tego względu nasz układ pokarmowy może ją z powodzeniem wchłaniać z pożywienia lub suplementów diety. Nie zaobserwowano negatywnych skutków nadmiaru witaminy B2. Przeciwskazania co do jej stosowania nie istnieją. Zgoła odmiennie prezentuje się kwestia niedoboru ryboflawiny w ludzkim organizmie, którego objawy są odczuwalne i groźne dla zdrowia.

Skutki niedoboru ryboflawiny dotyczą wszystkich aspektów, w których substancja ma wpływ na nasz organizm. W obrębie wzroku może on spowodować uszkodzenie gałek ocznych i rogówki objawiające się światłowstrętem, pogorszenie ostrości wzroku i silne łzawienie. Z racji wpływu ryboflawiny na układ nerwowy jej niedobór objawia się zawrotami głowy, kłopotami z koncentracją i bezsennością na skutek niedoboru neuroprzekaźników, między innymi serotoniny i dopaminy. W skrajnych przypadkach pojawiają się poważniejsze choroby układu nerwowego, a także dystrofie mięśni i zaburzenia oddychania.

Do oznak niedoboru witaminy B2 zaliczają się również stany zapalne w kącikach ust (zajady) oraz zmiany skórne, polegające na łuszczeniu się naskórka, jak w przypadku suchej skóry. Szczególnie dotyczą one cery w okolicach nosa i oczu, a także ust. Zmianom skórnym towarzyszy wzmożony łojotok. Wypadanie włosów i zawroty głowy mogą stanowić objawy niedokrwistości związanej z niedoborem ryboflawiny.

Witamina B2 – gdzie występuje?

W niewielkich ilościach witamina B2 jest wytwarzana przez florę bakteryjną jelita grubego, jednak nie wystarczy to do zaspokajania potrzeb organizmu. Ryboflawina jest wchłaniana z pokarmu w górnych partiach jelita cienkiego. Mięso, mleko, jego przetwory oraz jaja należą do produktów, w których w największej ilości występuje witamina B2. Naturalna witamina B2 występuje również w produktach pochodzenia roślinnego. Doskonałymi jej źródłami są suche nasiona roślin strączkowych, między innymi grochu i fasoli oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Do produktów mięsnych o najwyższej zawartości witaminy B2 zaliczają się przede wszystkim cielęcina i wędzona makrela, jednak jej stężenie jest ponad dwukrotnie większe w żółtku jaj. W przemyśle spożywczym ryboflawinę dodaje się między innymi do płatków kukurydzianych i masła orzechowego. Przygotowując posiłki warto pamiętać, że obróbka termiczna pokarmu nie wpływa na zawartość ryboflawiny, a także jej wchłanianie. Witaminę B2 w czystej, krystalicznej postaci należy jednak przechowywać z ograniczoną ekspozycja na promieniowanie UV.

Zalecane spożycie witaminy B2

Zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę B2 wynosi około 1,5 mg w ciągu doby, jednak jest ono zależne między innymi od wieku, a także diety. Mniej więcej 0,6 mg powinno przypadać na 1000 kcal spożytego posiłku. Ponadto zapotrzebowanie jest nieco wyższe u mężczyzn, jak również osób regularnie podejmujących wysiłek fizyczny i przeżywających sytuacje stresowe. Przekroczenie zalecanej dawki nie niesie negatywnych skutków, gdyż takie mogłoby wywołać jedynie podanie dużej ilości ryboflawiny w sposób dożylny.

Zobacz również