Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważne funkcje konkretne witaminy pełnią w naszym organizmie. Podobnie jest z witaminą B6, której inna nazwa brzmi pirydoksyna. Wiemy, że istnieje, jednak kwestia właściwości, występowania czy skutków niedoboru poznaje nam nieznana. Jest ona istotnie niezwykle ważnym związkiem, rozpuszczalnym w wodzie, który wpływa na prawidłowe działanie najważniejszych funkcji naszego organizmu.
Rola w organizmie człowieka i właściwości witaminy B6 są bardzo szerokie. Pośród nich wyróżniamy:
W momencie gdy zdajemy sobie sprawę z ogromu właściwości witaminy B6 pojawiają się podstawowe pytania: gdzie występuje witamina B6? Gdzie jest jej najwięcej? Czy samą dietą można uzupełnić jej poziom w naszym ustroju?
Za zdecydowanie najbogatsze źródło witaminy B6 uznaje się kaszę gryczaną i groch włoski, jednak jej wysokie ilości znajdują się również w wędlinach i mięsie (kurczak, indyk, wieprzowina), jak również rybach. Warto wiedzieć, że obróbka termiczna taka, jak smażenie, gotowanie mogą spowodować jej straty na poziomie 30-50%.
Doskonałym źródłem witaminy B6 są również niektóre warzywa, a pośród nich: czerwona papryka, ziemniaki oraz warzywa liściaste, takie jak kapusta czy szpinak. Jeśli jednak warzywa i owoce zamrozimy lub w takiej formie kupimy, to poziom zawartości witaminy może być o 15-70% niższy niż w świeżych.
Można więc stwierdzić, że w naszej codziennej diecie stosunkowo powszechnym składnikiem jest witamina B6. Źródła pokarmowe w jakich ją znajdziemy bardzo często pojawiają się na naszych listach zakupów, a w konsekwencji na talerzach.
W wyniku różnorodnej obróbki, jakiej poddajemy składniki żywnościowe możemy znacząco zmniejszyć ilość witaminy, jaką dostarczymy do organizmu. Dodatkowo alkohol oraz stosowane na stałe leki mogą obniżać jej przyswajalność.
Skutki niedoboru witaminy B6 mogą być dość poważne z uwagi na jej właściwości w ludzkim organizmie. Zbyt niski poziom tego składnika może doprowadzić do:
Niedobory witaminy B6 stwierdzane są rzadko. Natomiast spośród osób, które potrzebują zdecydowanie większych ilości witaminy B6 wymienia się osoby w podeszłym wieku oraz kobiety w ciąży, jak również osoby spożywające wysokie ilości białka.
Jeśli przez długi okres będziemy suplementować witaminę B6 w formie tabletek w dawce przekraczającej 200 mg na dobę to jej oddziaływanie będzie toksyczne i może spowodować:
Przedstawione dane pokazują jak ważna dla naszego życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu jest witamina B6. Zwykle nie ma większej koniczności jej dodatkowej suplementacji, gdyż zapotrzebowanie na nią jest stosunkowo niewielkie, stosując zdrową i zbilansowaną dietę możemy bez kłopotu dostarczyć jej odpowiednie ilości do organizmu.
W sytuacji gdy pojawiają się u nas nieprawidłowości ze strony układu nerwowego, sercowo-naczyniowego warto skonsultować się z lekarzem i sprawdzić czy nie wystąpił u nas niedobór tego składnika. W okresach obniżonej oporności warto stosować preparat witaminowe, jednak sprawdźmy, czy w składzie wybranego przez nas produktu znajduje się komplet witamin z grupy B.