Witamina B6 inaczej zwana pirydoksyną jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Odgrywa szczególną rolę w działaniu ludzkiego układu nerwowego, a ponadto ma wpływ między innymi na ciśnienie krwi, pracę serca. Prawidłowy poziom witaminy B6 w organizmie przyczynia się do wzrostu odporności. Jej niedobór lub nadmiar wiążą się natomiast z niezbyt przyjemnymi objawami. Jak rozpoznać nieprawidłowy poziom pirydoksyny w organizmie? Jaką dietę stosować, by jej stężenie we krwi było optymalne dla naszego zdrowia?
Właściwości witaminy B6 objawiają się przede wszystkim w funkcjonowaniu układu nerwowego, ponieważ bierze ona udział w metabolizmie neuroprzekaźników. Rola witaminy B6 polega w tym przypadku na syntezie białek, przede wszystkim aminokwasów. Przekłada się to na prawidłową pracę wszystkich mięśni, gdzie funkcją witaminy B6 jest podwójna: po pierwsze wpiera ona przemianę glukozy w glikogen, pod drugie bierze udział w prawidłowym rozkładzie glikogenu.
Jednak to nie jedyna istotna rola witaminy B6 w orgazmie, bowiem bez niej niemożliwa jest produkcja czerwonych krwinek. Ponadto obok biotyny i witaminy B12, pirydoksyna usuwa z organizmu nadmiar homocysteiny – substancji odpowiedzialnej w równym stopniu co cholesterol za rozwój miażdżycy, stanowiącej jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Oprócz tego witamina B6 reguluję pracę serca i ciśnienie krwi. Inne zastosowanie witaminy B6 przyczynia się do wzrostu odporności organizmu, ponieważ odgrywa ona ważną rolę w produkcji przeciwciał.
Obecność witaminy B6 jest w dodatku wymagana do produkcji najważniejszych neurohormonów – w tym serotoniny i adrenaliny, dlatego ma ona duże znaczenie nie tylko dla kondycji fizycznej ludzkiego organizmu, ale również na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i sferę emocjonalną.
Ze względu na wszystkie wymienione wcześniej kluczowe funkcje, niedobór witaminy B6 niesie za sobą szereg nieprzyjemnych, a jednocześnie groźnych dla zdrowia konsekwencji. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić, gdyż mogą świadczyć właśnie o braku dostatecznej ilości pirydoksyny w organizmie?
Niewielki deficyt pirydoksyny w organizmie przekłada się na stosunkowo lekkie objawy, których nie wolno jednak bagatelizować. Należą do nich stany zapalne skóry oraz podrażnienia języka i błon śluzowych jamy ustnej. Zlekceważenie tych sygnałów powoduje postępujący niedobór witaminy B6, objawy stają się wówczas zdecydowanie bardziej poważne. Należy tu wymienić poważne zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym. Pojawia się wówczas bezsenność, apatia, a nawet silne napady drgawek. Długotrwały niedobór niesie za sobą również konsekwencje psychiczne – możliwość wystąpienia stanów depresyjnych, a nawet przewlekłą depresję.
W związku z rolą jaką witamina B6 odgrywa w produkcji czerwonych krwinek, jej niedobór prowadzi do wystąpienia niedokrwistości. Ponadto z punktu widzenia układu sercowo-naczyniowego, grozi arytmią pracy serca, nadciśnieniem tętniczym, jak równie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, które bardzo poważną konsekwencją może być udar mózgu.
Prawidłowy poziom witaminy B6 jest szczególnie ważny u dzieci i niemowląt, ponieważ znacząco wpływa ona na funkcje rozwojowe. Niepokój, płaczliwość i napady padaczkowe to najlżejsze objawy niedoboru pirydoksyny, który może prowadzić do poważniejszych konsekwencji, takich jak nieprawidłowy rozwój struktury kostnej, a nawet opóźnienie umysłowe. Niedobór witaminy B6 u dzieci zdarza się bardzo rzadko, przeważnie za sprawą karmienia sztucznymi odżywkami.
Do głównych przyczyn niedoboru witaminy B6, poza nieprawidłowo skomponowaną dietą zalicza się stosowanie środków antykoncepcyjnych oraz przyjmowanie leków przeciwgruźliczych., Obniżony poziom witaminy B6 jest również często spotykany u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Nadmiar witaminy B6 zdarza się stosunkowo rzadko, ponieważ jest zwykle efektem wyłącznie zdecydowanie przesadzonej suplementacji. Warto poświęcić mu jednak kilka zdań, ze względu na możliwe poważne i nieodwracalne konsekwencje.
W nadmiernych dawkach witamina B6 działa jak neurotoksyna. Występujące wówczas problemy z koordynacją ruchową, nieprawidłowe odczuwanie temperatury i mrowienie kończyn, powinny co prawda ustąpić, gdy tylko organizm pozbędzie się nadmiaru substancji, jednak gdy taki stan rzeczy utrzymuje się przez dłuższy czas, może dojść do trwałego nieodwracalnego zwyrodnienia tkanki nerwowej. Innym przykrym skutkiem przedawkowania witaminy B6 jest nieprawidłowa gospodarka aminokwasów w organizmie.
Na szczęcie nadmiar witaminy B6 jest praktycznie niemożliwy do osiągnięcia, przy stosowaniu jakiejkolwiek diety i wynika wyłącznie ze zbyt intensywnej suplementacji, przyjmując dawki poniżej 200 mg na dobę, takie ryzyko praktycznie nie istnieje, co potwierdzają wszystkie znane badania.
Źródła witaminy B6 są na tyle różnorodne, że praktycznie każda względnie zróżnicowana dieta, powinna zapewniać realizację dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na tę substancję. Jednym z najbogatszych źródeł witaminy B6 jest kasza gryczana, otręby, kiełki pszenicy i ryż, jednak w dużych ilościach występuje ona również w nasionach wszystkich roślin strączkowych, podobnie jak orzechach włoskich oraz laskowych.
Bogatymi źródłami pirydoksyny są ponadto produkty odzwierzęce – mięso, mleko i jaja. Taka różnorodność pochodzenia witaminy B6 sprawia, że stosunkowo ciężko doprowadzić do jej niedoboru, niezależnie od zwyczajów kulinarnych. Należy jednak mieć na uwadze, że obróbka termiczna, podobnie jak mrożenie mięsa i warzyw drastycznie obniżają zawartość witamin, nawet o kilkadziesiąt procent. Z tego względu warto komponować dietę również o produkty nieprzetworzone.
Jeśli dieta nie pokrywa zapotrzebowania organizmu na witaminę B6, co zależy również od naszych indywidulanych predyspozycji związanych z wchłanianiem mikroelementów, a często dotyczy między innymi kobiet w ciąży i osób starszych, dobrym rozwiązaniem będzie suplementacja.
Poznaj bliżej produkt zawierający witaminę B6: https://vitabuerlecithin.pl