Ludzki organizm wykazuje ogromne zapotrzebowanie na witaminy i minerały, dlatego tak ważne jest dostarczanie odpowiednich substancji odżywczych wraz z pożywieniem oraz suplementacja w przypadku niedoborów. Szkodliwe działanie wolnych rodników powoduje kłopoty z koncentracją, przedwczesne starzenie się mózgu i zaburzenia pamięci.
Kluczowe dla sprawnego działania mózgu, a co za tym idzie poprawienia pamięci i koncentracji jest przyjmowanie preparatów z grupy B. Tiamina, czyli witamina B1 jest odpowiedzialna za przenoszenie impulsów nerwowych, a jej niedobór może spowodować zanik otoczki mielinowej, czyli uszkodzenie budowy komórek nerwowych. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu jest również witamina B3, a jej braki powodują problemy ze skupieniem uwagi i osłabienie pamięci. Witamina B5 (niacyna) wpływa na pracę obwodowego układu nerwowego, niewystarczające ilości niacyny mogą skutkować nadpobudliwością i nerwowością.
Witaminy na pamięć z grupy B zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek nerwowych, które są bardzo wrażliwe na niedobory energetyczne, także nieodpowiednia dieta, która nie uzupełnia witamin B może znacznie upośledzić czynności mózgu. Szczególnie witaminy w płynie okazują się odpowiednie dla małych dzieci, które mają niedobór witamin pochodzących z pożywienia. Oprócz witamin B, również witaminy z grupy D są odpowiednie dla małych dzieci pod postacią kropli z uwagi na mniejsze wydatkowanie energii na trawienie oraz lepsze wchłanianie do organizmu.
Do prawidłowej pracy układu nerwowego jest również potrzebna witamina B6, której niedobór może doprowadzić do depresji i powodować przedwczesne starzenie się komórek nerwowych. Związek wspomagający pracę układu nerwowego to serotonina, zwana również hormonem szczęścia. Powstaje ona z syntezy tryptofanu, który potrzebuje witaminy B6. Obniżenie sprawności umysłowej może również być następstwem niedoborów witaminy B12 i kwasu foliowego. Niedobór jednej z witamin skutkuje deficytem drugiej. Brak tych witamin może doprowadzić do problemów z koncentracją i przyswajaniem wiedzy.
Witamina D niedostarczana w odpowiedniej ilości może powodować kłopoty z koncentracją, a nawet demencję. Badania dowodzą, że osoby, które zachowują nieodpowiednią dietę, niewystarczające nasłonecznienie oraz brak suplementacji witaminy D są w podwyższonym stopniu ryzyka dotyczącego zaburzeń poznawczych i ogólną kondycją mózgu. W okresie letnim nawet 15 minutowe przebywanie na słońcu może uzupełnić niedobory witaminy D, natomiast w okresie jesienno-zimowym warto zaopatrzyć się w suplementy.
Witaminy na pamięć i koncentrację, takie jak witamina E (witamina młodości) mogą zapobiegać pogorszeniu się funkcji poznawczych. Szczególnie ważne jest przyjmowanie witaminy młodości w celu ograniczenia rozwoju choroby Alzheimera. Witamina E może również obniżyć o 50% ryzyko otępienia starczego. Ponadto działa podobnie jak selen zwiększając dopływ tlenu do mózgu i oczyszczając go z toksyn. Witaminy na pamięć i koncentrację dla dzieci przyjmowane z pokarmem lub w postaci suplementacji są istotne w czasie zwiększonego wysiłku intelektualnego. Tabletki zawierające w sobie witaminę E oraz kwasy omega 3, 6 i 9 mają znaczący wpływ na prawidłowy rozwój dziecka, szczególnie funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Witaminy na pamięć i koncentrację dla młodzieży
Jeżeli nasza dieta nie dostarcza wystarczającej ilości składników pokarmowych to funkcje poznawcze mogą ulec upośledzeniu. Wówczas pojawiają się problemy z pamięcią i trudniej się skoncentrować. Jakie zatem produkty należy spożywać, żeby odżywić mózg, odzyskać siły witalne i świeżość umysłu?
Przede wszystkim należy regularnie jadać 4-5 posiłków dziennie, zapewnią one stałą dostawę składników pokarmowych w równych odstępach czasu i odżywią układ nerwowy. W jadłospisie powinny się znaleźć pieczywo i zboże, które są bogatym źródłem węglowodanów. Mogą to być na przykład kromki chleba żytniego, makaron pełnoziarnisty, kasze, ziemniaki lub musli. Występujące w nich witaminy z grupy B wspomagają pracę mózgu i korzystnie wpływają na pamięć. Dużą rolę w zapobieganiu schorzeniom układu nerwowego odgrywają kwasy omega 3, które w razie potrzeby można suplementować wraz z witaminą E. Jednak podstawą diety powinny być tłuste ryby morskie, olej rzepakowy, owoce morza, które zawierają również witaminę D, A, E oraz witaminy z grupy B.
W diecie na pamięć i koncentrację nie może zabraknąć jajek, ponieważ występujące w nich żółtko zawiera lecytynę odpowiedzialną za wspomaganie pracy układu nerwowego. Lecytyna przyspiesza wymianę informacji w mózgu. Warto do swojego menu wprowadzić na stałe mięso, ponieważ zawiera sporo witamin z grupy B, zwłaszcza witaminę PP (B3). Ponadto mięso jest najlepszym źródłem białka, wykorzystywanego do wytwarzania tkanki mózgowej i enzymów. Dzięki temu mózg może pracować na wyższych obrotach.
Dowiedz się więcej: https://vitabuerlecithin.pl/lek-na-pamiec-i-koncentracje/