Lecytyna sojowa nie jest pojedynczą substancją, a mieszanką związków, które mają głównie charakter tłuszczowy. Za jej najważniejszy element uznaje się fosfolipidy. Znajduje zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym, gdzie wykorzystuje się ją w suplementach diety oraz żywności. Oznaczana jest symbolem E322.
Lecytyna sojowa jest mieszanką, głównie fosfolipidów, które stanowią ważny składnik dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W jej składzie znajdują się również sterole, glikolipidy, trójglicerydy oraz niewielka ilość kwasów tłuszczowych.
Oddziaływanie lecytyny sojowej na ludzki organizm niesie za sobą liczne funkcje profilaktyczne i prozdrowotne, które sprawiają, że jest obdarzana zaufaniem i jest niezwykle powszechna w wielu produktach. Jakie jest działanie lecytyny sojowej?
Zastosowanie lecytyny sojowej jako składnika produktów żywnościowych jest dość powszechnym zjawiskiem. Uważnie czytając etykiety produktów zauważymy ją pod oznaczeniem E322. Producenci w celu wykorzystania lecytyny jako dodatku spożywczego, najczęściej pozyskują ją jako produkt uboczny przy produkcji olejów roślinnych.
Jej masowe wykorzystywanie, w różnorodnych produktach spożywczych wynika z tego, iż daje ona możliwość zmniejszenia kosztów produkcji, jednocześnie poprawiając trwałość oraz jakość gotowych produktów. Znajdziemy ją w ciastach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, margarynie, czekoladzie, majonezie, polewach cukierniczych, makaronach czy produktach instant.
Dodatek lecytyny wyraźnie wpływa na poprawę konsystencji ciasta oraz daje możliwość uzyskania odpowiedniej miękkości skórki w produkowanym pieczywie, przy jednoczesnym zachowaniu stosunkowo długiego okresu przydatności do spożycia.
Dzięki lecytynie plasterki sera, które kupujemy w opakowaniu, nie zlepiają się i nie drą na kawałki w czasie wyjmowania. Jej wykorzystanie w produkcji pączków sprawia, że wydają nam się w smaku zdecydowanie mniej tłuste. Natomiast producenci czekolady wykorzystują fakt, iż pozwala ona na uzyskanie większej aksamitności oraz gładkości.
A czy lecytyna sojowa jest szkodliwa? Szkodliwe działanie lecytyny sojowej związane jest z procesem produkcyjnym. Nie każdy dostępny na rynku produkt zawiera taką, która została wyhodowana w odpowiedni sposób. Bardzo często stosowane są pestycydy oraz środki chemiczne w uprawach soi, z której jest pozyskiwana. Aby zniwelować możliwość wystąpienia skutków ubocznych należy uważnie czytać etykiety produktów oraz wybierać te oferowane przez zaufane marki.
Lecytyna sojowa może również wywołać pewne skutki uboczne, jeśli będziemy spożywać produkty, które zawierają tę pochodzącą z upraw zanieczyszczonych rozmaitymi środkami chemicznymi. Jakie mogą pojawić się nieprawidłowości?
Jest ona składnikiem uznawanym za bardzo zdrowy. Pozytywnie wpływa m.in. na nasze procesy pamięciowe i starzenie się komórek nerwowych, więc w formie płynnych suplementów diety jest dość powszechnie polecana osobom w podeszłym wieku. Popularne są preparaty, które poza samą lecytyną zawierają inne składniki uzupełniające.
Lecytyna sojowa jest niezbędnym składnikiem dla naszego organizmu. Jednak ta, która spożywamy na co dzień w różnych produktach spożywczych lub którą regularnie suplementujemy powinna pochodzić z renomowanego i pewnego źródła. Wówczas możemy w pełni wykorzystywać jej możliwości i nie szkodzić sobie, dostarczając do ustroju ubogą w pozytywne właściwości lecytynę, a bogatą w substancje chemiczne i pestycydy wykorzystane w procesie produkcyjnym.
Osoby uczulone na soję powinny wystrzegać się jakichkolwiek produktów, w których składzie występuje lecytyna sojowa, gdyż mogą one spowodować wystąpienie reakcji alergicznej.
Lecytyna sojowa występuje naturalnie w następujących produktach: