Światowy Dzień Serca

02/11/2016

18 września, pod hasłem „Polacy mają serce”, na Warszawskim Podzamczu odbył się 15. Światowy Dzień Serca. W czterech tematycznych “arteriach” chętni mogli wykonać podstawowe badania profilaktyczne, dowiedzieć się jak dieta wpływa na serce, skonsultować się ze specjalistami w zakresie aktywności fizycznej, a także spróbować ćwiczeń i technik relaksacyjnych.

Święto zainicjowane zostało przez Światową Federację Serca w 2000 roku. Początkowo w obchodach brało udział 39 państw, a obecnie jest to już ponad 120 krajów, na niemal wszystkich kontynentach. Jego celem jest zwiększenie świadomości społecznej dotyczącej chorób serca oraz promowanie zdrowego stylu życia i profilaktyki. Przy tej okazji podnoszone są również najważniejsze współczesne zagrożenia dla zdrowia: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nadwaga i otyłość, cukrzyca, używki, depresja czy stres.

Wiele osób lekceważy ten ostatni nie wiedząc, jak dużym obciążeniem jest on dla organizmu. Dlatego tak ważne jest edukowanie społeczeństwa oraz uświadamianie wagi profilaktyki. Bardzo często  wspomóc się można we własnym zakresie, dzięki różnego rodzaju naturalnym preparatom czy suplementom. Wśród substancji, które stanowią wsparcie dla serca i układu nerwowego jest lecytyna, znajdująca się m.in. w preparacie Vita buerlecithin. Normalizuje ona stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca i układu krążenia. Obecne w leku witaminy z grupy B dodatkowo uzupełniają dzienne zapotrzebowanie i wspomagają jej działanie.

Serce to kluczowy organ, dlatego warto pamiętać, aby dbać o nie codziennie i poszerzać swoją wiedzę. Więcej informacji znaleźć można m.in. na stronie organizatora Dnia Serca – Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego: http://www.ptkardio.pl/.

Zobacz również