Witamina B2 – właściwości i źródła pokarmowe

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu 

Witamina B2 uzupełnia działanie innych witamin z grupy B, co nie oznacza, że jest mniej ważna dla całego procesu funkcjonowania organizmu. Wręcz przeciwnie, jej niedobór może być bardzo groźny dla zdrowia człowieka.

  • Układ nerwowy

Ryboflawina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego. Ma wpływ na prawidłowe działanie noradrenaliny, serotoniny i acetylocholiny, co zapobiega  depresji, spadkowi możliwości intelektualnych, zmianom nastroju i koncentracji. Witamina B2 pomaga również chronić osłonki mielinowe i zmniejszać ryzyko zaburzeń układu nerwowego, w tym stwardnienia rozsianego i padaczki.

  • Układ krwionośny

Witamina B2 bierze udział w powstawaniu hormonów tkankowych, regulujących procesy ważne dla całego organizmu człowieka, czyli pracę serca, ciśnienie krwi oraz skurcze mięśni. Ryboflawina, jak i wszystkie witaminy z grupy B, wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, które transportują tlen po całym organizmie.

  • Zdrowe oczy

Podobnie jak luteina, witamina B2 ma swój udział w ochronie wzroku. Transportuje tlen w soczewce oraz chroni przez zaćmą i spowalnia jej rozwój. Wczesnymi objawami niedoboru ryboflawiny są pogorszenie widzenia o zmroku, wrażliwość na światło, pieczenie i swędzenie oczu oraz uczucie piasku pod powiekami. Przy długotrwałym niedoborze witaminy B2 może nastąpić uszkodzenie rogówki.

  • Metabolizm

Witamina B2 spośród innych witamin z grupy B jest najważniejszym elementem w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów, które są zamieniane w glukozę, a następnie energię. Utrzymywanie prawidłowego poziomu ryboflawiny jest istotne dla osób dbających o wagę. Objawem niedoboru witaminy B2 jest uczucie osłabienie i zmęczenia organizmu.

  • Zdrowa kondycja skóry

Ryboflawina stymuluje mnożenie się komórek, dzięki czemu jest niezwykle istotna w procesie gojenia i zabliźnianiu się ran. Niedobór witaminy B2 można rozpoznać po tendencji do tworzenia się zajadów. Czasami mogą występować zapalenia śluzówki jamy ustnej i nosa, łuszczenie się skóry oraz pękające wargi.

Witamina B2 w kosmetyce 

Zbawienny wpływ witamin na funkcjonowanie organizmu jest powszechnie znany, również dla skóry ma niebagatelne znaczenie. Odpowiednio dobrane witaminy w recepturze kosmetyków wpływają na dobrą kondycję skóry twarzy i ciała. Ryboflawina jest najczęściej stosowana w preparatach do skóry narażonej na zmiany trądzikowe oraz łojotokowe zapalenie skóry. Dermatolodzy polecają również stosowanie kosmetyków z zawartością witamin z grupy B, w tym B2 w celu utrzymania kolorytu i jędrności cery. Warto je stosować po 25 roku życia, ponieważ pozwalają opóźnić powstawanie zmarszczek.

Również preparaty do włosów i paznokci zawierają ryboflawinę, przeciwdziałając ich wypadaniu, matowieniu, a w przypadku płytki paznokci – łamliwości. Polecane są w przypadku osób mających problem z nawracającym łupieżem. Pielęgnacja skóry, paznokci i włosów nie może obyć się bez odpowiednich składników, w tym ryboflawiny, która w połączeniu z innymi witaminami z grupy B pozwoli zapewnić młody wygląd na dłużej.

Witamina B2 – źródła pokarmowe 

Ryboflawina występuje w wielu produktach żywnościowych zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Produkty bogate w witaminę B2 to przede wszystkim podroby (wątroba i nerki), które są najlepiej przyswajalnym źródłem. Aby utrzymać prawidłowy poziom ryboflawiny warto wzbogacić swój codzienny jadłospis o jaja, migdały, ser chudy, dziczyznę, mleko, kefir, maślankę. Witaminę B2 znajdziemy również w rybach takich jak łosoś, makrela i pstrąg. Wegetarianie mogą ją czerpać z zielonych części warzyw, grzybów, fasoli, grochu, soi i pieczywa pełnoziarnistego. Duże ilości witaminy B2 występują również w drożdżach.

Ryboflawina charakteryzuje się słabym wchłanianiem w jelicie i dobrą rozpuszczalnością w wodzie. Dzięki wewnętrznym regulacjom nadmiar witaminy B2 nie jest w żaden sposób szkodliwy. Znacznie bardziej groźny dla zdrowia jest niedobór witaminy B2 . Zbyt małe spożycie może powodować liczne zaburzenia enzymatyczne, wpływające  niekorzystnie na procesy metaboliczne w ludzkim organizmie. Należy również pamiętać, że promienie słoneczne wpływają na zmniejszenie ryboflawiny w produktach. Dlatego warto płyny przechowywać w przyciemnianych butelkach, a inne produkty przechowywać w zaciemnionym miejscu. Innymi czynnikami wpływającymi na degradację ryboflawiny są antybiotyki, alkohol, kofeina, cynk, sulfonamidy (leki chemioterapeutyczne), estrogeny i związki alkaiczne.

Witamina B2 – dawkowanie 

Ludzki organizm nie potrafi magazynować ryboflawiny, dlatego dostarczanie jej wraz z pożywieniem albo suplementacja musi odbywać się regularnie. Najlepsze wchłanianie oraz działanie zachodzi w obecności innych witamin z grupy B (w szczególności B3 i B6), witaminy A, witaminy C oraz żelaza. Zapotrzebowanie na witaminę B2 jest wyższe u kobiet w ciąży. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę przedstawia się następująco:

  • Młodzież (10–18 lat) – od 1,6 do 2,2 [mg]
  • Kobiety – od 1,6 do 2,2 [mg]
  • Mężczyźni – od 2,4 do 2,8 [mg]
Zobacz również