Moc lecytyny

03/06/2016

Właściwości lecznicze lecytyny

Lecytyna poprawia funkcjonowanie woreczka żółciowego i wątroby, a także pamięć i koncentrację. Obniża cholesterol. Ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Lecytyna to związek tłuszczowy z grupy fosfolipidów, niezbędny w każdej komórce organizmu, wchodzi bowiem w skład błon komórkowych. Zbudowana jest m.in. z choliny (witaminy z grupy B) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej naturalnym źródłem są żółtka jaj i wątroba, a także orzeszki ziemne, ziarno soi i kiełki pszenicy. Badania naukowe pokazały, że ta pozyskiwana ze źródeł roślinnych (soi) działa równie efektywnie jak pochodząca z produktów zwierzęcych (żółtka jaj).

Lecytyna poprawia pamięć i koncentrację

Zawarta w lecytynie cholina ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, bo uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych. Pomaga więc w sytuacjach wzmożonego wysiłku umysłowego – podczas przygotowywania zawodowych projektów i pozostałych intelektualnych wyzwań, jakich we współczesnym życiu nie brakuje. Jednocześnie lecytyna sprzyja wyciszeniu objawów stresu i przemęczenia, przyspieszając regenerację zarówno umysłu, jak i ciała. W wieku starszym zapobiega naturalnemu pogarszaniu się funkcji poznawczych, takich jak koncentracja uwagi i zapamiętywanie. Istnieje badanie pokazujące, że lecytyna poprawia poznawcze funkcjonowanie osób cierpiących na choroby otępienne, w tym najczęściej występującą wśród nich chorobę Alzheimera.

Lecytyna zapobiega miażdżycy, chroni wątrobę

Działanie lecytyny polega na tym, że uczestniczy w procesach przemiany materii – poprawia trawienie, w tym metabolizm tłuszczów, które rozbija na drobne cząsteczki. Właśnie dzięki tym właściwościom, zalecana jest w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, bo obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko powstania blokad i zakrzepów w naczyniach. Zapobiega więc rozwojowi chorób układu krążenia. Łącząc tłuszcze z wodą, ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a więc A, E, D i K. Jej niedobór jest jedną z przyczyn powstawania kamieni w woreczku żółciowym, dlatego osoby mające objawy ze strony tego narządu, powinny zadbać o obecność lecytyny w diecie. Substancja ta chroni również ściany żołądka oraz wątrobę przed jej nieodwracalnym zwłóknieniem (marskością).

Lecytyna – lek na osłabione włosy, skórę i paznokcie

Lecytynę mogą przyjmować osoby, które mają problemy z wypadającymi, osłabionymi włosami, łamliwymi paznokciami, podrażnieniem skóry, ponieważ poprawia ona wchłanianie między innymi witamin A, D, E, K. Naturalnie wzmacnia barierę ochronną, zmiękcza i nawilża skórę i przeciwdziała wypadaniu włosów.

Źródła lecytyny w diecie

Lecytynę znajdziemy w wielu produktach spożywczych, takich jak czekolada, sosy, lody czy margaryny. Przemysł spożywczy wykorzystuje bowiem jej właściwości pomagające łączyć wodę z tłuszczami w gładką, jednolitą masę.

Lecytyna z apteki

Lecytyna w pożywieniu występuje w bardzo małych ilościach, dlatego warto stosować preparaty zawierające jej odpowiednio wysoką dawkę, również profilaktycznie. Zapotrzebowanie na tę substancję jest zmienne i zależne od indywidualnych potrzeb. Preparat wzmacniający z lecytyną najczęściej jest wskazany podczas dużego wysiłku umysłowego oraz w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na cholinę. Na rynku dostępna jest lecytyna do picia, którą można kupić w aptece, zarejestrowana jako lek. Regularne zażywanie lecytyny pomaga zachować dobrą pamięć, opóźnia proces starzenia organizmu oraz korzystnie wpływa na organy wewnętrzne (w tym na regenerację wątroby).

Zobacz również