Osoby starsze w szczególności powinny przestrzegać zbilansowanej diety, która będzie adekwatna do codziennej aktywności, stanu zdrowia i metabolizmu. Niedobór jednej lub kilku witamin (hipowitaminoza) u seniorów często wynika z przyjmowanych na stałe leków lub niedostatecznego wchłaniania witamin z przewodu pokarmowego na skutek chorób. Witaminy na wzmocnienie i na pamięć dla seniora mogą przybierać postać tabletek lub w przypadku problemów z przełykaniem – płynu. Najczęściej niedobory witamin u osób starszych dotyczą witaminy A, C, E, z grupy B, D. Typowy jest również niedobór wapnia, spowodowany między innymi zmniejszonym wchłanianiem w przewodzie pokarmowym, spożyciem produktów ograniczających jego wchłanianie (np. fosforany, szczawiany, sole kwasu fitynowego) oraz zbyt małe spożycie pokarmów bogatych w wapń.
Witamina A występuje również pod nazwą retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada między innymi za metabolizm białek i hormonów steroidowych, warunkuje proces widzenia, odpowiada za odporność organizmu i stan skóry i błon śluzowych. Wraz z witaminą E i C przeciwdziała starzeniu się organizmu, zwalczając wolne rodniki, które uszkadzają komórki i tkanki. Jednym z charakterystycznych objawów niedoboru witaminy A są zaburzenia widzenia. Deficyt tej witaminy można łatwo zauważyć obserwując swój organizm. Skutkiem są suche i łamliwe włosy i paznokcie, szorstka skóra, poczucie zmęczenia, wysypka na ciele, zmniejszony apetyt oraz większa podatność na choroby. Najwięcej witaminy A znajdziemy w tłuszczach zwierzęcych, żółtych, pomarańczowych i zielonych warzywach i owocach.
Witamina C (kwas askorbinowy) jest szczególnie ważny dla osób w podeszłym wieku, między innymi ze względu na działanie podnoszące odporność organizmu. Oprócz tego odpowiada za utrzymanie zdrowych kości, zębów, dziąseł i chrząstek. Do skutków niedoboru witaminy C należą powracające infekcje, łamliwość kości, bóle mięśni, brak apetytu, osłabienie naczyń włosowatych, nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych, szkorbut. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, czyli białka organizmu człowieka. Odpowiada za elastyczność skóry, nawilżenie i regenerację. W przypadku długotrwałego deficytu witaminy C pękają naczynka krwionośne, rany trudniej się goją i skóra jest sucha. Suplementy diety dla seniorów w większości zawierają witaminę C.
Odpowiedni poziom witaminy E jest szczególnie ważny dla osób starszych. Niestety niedobór tej witaminy jest dość powszechny. Dzieje się tak z powodu spożywania w dużej ilości przetworzonych produktów, w których za sprawą obróbki cieplnej brakuje wielu witamin, w tym witaminy E. Jako, że jest rozpuszczalna w tłuszczach, osoby, które spożywają ograniczoną ilość tego makroskładnika są narażone na deficyt. Podobnie chorzy na zaburzenia przyjmowania tłuszczu (mukowiscydoza, choroby wątroby, niewydolność trzustki). Skutkami niedoboru witaminy E są również: problemy z widzeniem, ślepota, anomalie ruchów oczu, osłabienie mięśni, arytmia serca, demencja oraz problemy z nerkami i wątrobą.
Witaminy z grupy B najlepiej spełniają swoją rolę, jeżeli podawane są łącznie. Przy niedoborach warto przyjmować cały zestaw witamin dla seniora, bogatych w najważniejsze witaminy, w tym B1, B2, B6, B12. Dlaczego ich przyjmowanie jest tak istotne? Przede wszystkim warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają poczucie zmęczenia, poprawiają pamięć i koncentrację, uczestniczą w procesie produkcji czerwonych krwinek.
Witamina B1 reguluje procesy trawienia i przyswajania składników pokarmowych, odpowiada za pracę układu mięśniowego i serca. Bardzo ważna dla seniorów jest witamina B2, która odgrywa istotną rolę w prawidłowym widzeniu, chroniąc przed zaćmą. Witamina B6 między innymi reguluje gospodarkę hormonalną, a witamina B12 odpowiada za dobrą pamięć. Niedobór witamin z grupy B można uzupełnić wraz z dietą lub w formie dedykowanej tej grupie wiekowej. Odpowiednie będą witaminy w płynie dla seniora oraz suplementy diety dla osób starszych.
Zestaw witamin i minerałów dla seniorów powinien zawierać witaminę D, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Seniorzy są szczególnie podatni na złamania kości, dlatego oprócz suplementów warto zadbać o jej odpowiednią podaż również z pożywieniem. Ponadto witamina D podnosi odporność, chroni przed osteoporozą, osłabia proces pogarszania się słuchu, a także redukuje namnażanie i przerzuty komórek rakowych. U osób po 60 roku życia zaleca się suplementację witaminy D w dawce od 800 do 1000 UI na dobę.
Witaminy po 50 roku życia powinny być przyjmowane regularnie, ponieważ ich niedobór ma bardzo negatywne skutki, które mogą zagrażać zdrowiu i życiu. Witaminy, minerały i inne składniki odżywcze można znaleźć w wielu produktach. Występują przede wszystkim w owocach – warto jeść bardziej miękkie i soczyste, ponieważ mają najwięcej witamin.
Równie ważne w diecie seniora są produkty zbożowe, czyli pieczywo razowe, kasze gruboziarniste, płatki owsiane bogate w witaminę B oraz błonnik (chroni przed zaparciami). Dobrym źródłem wapnia i witamin jest nabiał. Zaleca się spożywanie twarogów, kefirów, maślanek, jogurtów i mleka – ważne, aby nie były to produkty „light” czyli 0% tłuszczu, ani pełnotłuste. Warto postawić na kompromis i wybrać np. mleko 2%. Do jadłospisu powinno włączyć się ryby i chude mięso, które dodają energii oraz różnorodne sezonowe warzywa.